Kozma Ani: Kalamajka

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kalamajka nevű kiscica, akinek az otthona egy kis város volt, amit Tóvárosfalvának hívtak. Ideje többségét az utcabéli barátaival töltötte. Szüleivel, Karamellával, Szmörivel és két testvérével éltek egy családi házban. Matyi, Vendel és Kalamajka hárman voltak testvérek, ő volt a legkisebb és a legrosszabb hármójuk közül. A kiscica a hihetetlen kíváncsiságának köszönhetően, mindig valami zűrbe keveredett. A városban jól ismerték, mindenkinek meg volt róla a véleménye. Nagyon sokoldalú, színes egyéniségnek tartották. Akadt olyan, aki barátságos, nagyon kíváncsi, vidám, jólelkű cicának tartotta. A legtöbben csirkefogónak, szeleburdinak, huncutnak, csintalannak, örökmozgónak, virgoncnak, csalafintának, okostojásnak, szeszélyesnek, pajkos, bátor, leleményes teremtménynek ismerték, aki állandóan rosszban sántikált. A macskák közül kitűnt a vörös színű selymes bundájával, amin a csokoládébarna csíkjai csak úgy fénylettek a napsütésben, mint, mikor az olvasztott csokoládé teteje csillog.

Egy gyönyörű nyári napon Kalamajka gyerekek kacarászására ébredt. Kinézett az ablakon és megörült, amikor meglátta a barátait játszani. Ott volt Fifi és Leo cica. Éppen egy papírsárkányt eregettek. Meglátta a színes sárkányt és neki is kedve támadt utánuk szaladni. Reggeli nélkül ment játszani, csak a pöttyös bögréjéből lefetyelt egy kis cicakakaót. Nyomban ki is rohant hozzájuk és közösen futkároztak a sárkány nyomába, amit Leo fogott. A fiataloknak tetszett a színes sárkány, ahogy a szél felkapta és az csak szállt. A levegőben táncot járt.

– A sárkányeregetés jó móka – mondta Fifi barátjának, Kalamajkának.

A sárkány piros, narancssárga, citromsárga, zöld, kék és lila színben pompázott. Már legalább egy órája az utcán futkároztak a cicák. Kalamajka házából egy hang így szólt:

– Kalamajka, gyere haza! – kiáltotta Karamella a fiának.

– Megyek! – válaszolta anyukájának.

Kalamajka elköszönt a kis barátaitól és hazament.

– Egészen jól elvoltunk a barátaimmal. Miért kellett hazajönnöm?

– Elmehetnél a városba, hozhatnál macska kolbászt és aszpikos pulykát. Már félre van rakatva a hentesnél.

– Rendben elmegyek, bár nem értem miért nem várhatott egy kicsit.

– Itt van a bevásárlótáska és a pénz is, de jól vigyázz rá, nehogy elveszítsd!

– Vigyázok rá, mint a szép bundámra.

A kiscica útnak indult a belváros felé a Macskaköves úton. A bevásárlótáskát csak úgy lóbálgatta maga mellett, közben találkozott néhány ismerős arccal. Ahogy sétált már messziről látta a hentes üzletet, ahová az anyukája küldte. A cégtáblát nem lehetett nem észrevenni, hiszen hatalmas és nagy piros betűkkel volt kiírva: Ferkó Hentes.

A Vadcsont nevű utcában egyszer csak megpillantott egy feltűnő házat, ahonnan különböző hangok szűrődtek ki. Amint közelebb ért, akkor meghallotta, hogy valaki zongorázik. Kalamajka a ritmusra elkezdte a farkincáját tekergetni és elkezdett táncolni, majd be akart menni a szórakozóhelyre, hogy megnézze közelebbről. A bejárati ajtóra ki volt írva, hogy: Macskáknak belépni tilos! De a kíváncsiságának nem tudott parancsolni, így beosont. Csendes léptekkel haladt egyre beljebb. Ahogy a lábait rakosgatta egymás után egyszer csak egy nagyobb, sötétebb szobában találta magát. Kikerekedett kék szemével és megdöbbent arccal körbenézett. Nagyon úgy tűnt, hogy rossz helyre tévedt. Látta, hogy négy bulldog kutya éppen kártyázik. Felugrott a mellette lévő szekrény tetejére, onnan figyelte az eseményeket. A kerek asztal közepén kutya dollárok hevertek.

Olvad el a mesét!

Fedezd fel a mesék világát az új mesekönyvemmel, és élj át csodálatos kalandokat!

Szerezd be mesekönyvemet most!

https://brancskozosseg.hu/muveszet-kultura-szorakozas/kalamajka-dugonics-andras-irodalmi-dijas-szerzo-legujabb-mesekonyve

Barangold be Budapest nevezetességeit a bátor kiscicával együtt!

A Kalamajka mesekönyvet Tarr Andrea fogja illusztrálni: “Mindig is nagyon szerettem rajzolni, festeni. Ez már egészen kicsi koromban nyilvánvalóvá vált. Kiváló színérzékkel, vizuális képalkotó tehetséggel és nagy kreativitással áldott meg a sors. Az évek során aztán rengeteg portré, több falfestmény, valamint egyéb ajándék és használati tárgy került ki a kezeim közül, s volt szerencsém több mesekönyvhöz is képeket készíteni. Így egy régi álmom vált valóra. Régebben könyvtárban dolgoztam és sok olyan illusztrációt láttam a gyermekeknek szánt könyvekben, ami számomra nem volt esztétikus és gyermekbarát. Ezért kiemelten fontosnak tartom a mesekönyvek grafikáinak rajzolása során, hogy a figurák kedvesek, színesek, szerethetőek legyenek. Mert egy kisgyermek fejlődése szempontjából nem mindegy, hogy milyen ingerek érik. Továbbá lényeges, hogy a rajzok jól kifejezzék a könyv tartalmát, mert ez hozzásegítheti a kicsiket a képzelő erő jobb fejlődéséhez. A Kalamajka című mesés útikönyvnél szeretném megcélozni azt, hogy a főváros látványosságait egy aranyos, szerethető főhős segítségével mutassuk be, így a kiránduló gyerekek interaktívan, a családdal együtt szerezhetnek élményeket. S nem utolsó sorban, ha van otthon kiskedvenc (aki esetleg egy cicus), akkor így még jobban tudnak azonosulni a gyerkőcök a könyv kis kalandorával. Főleg a külföldi családok számára lehet Budapest felfedezése így maradandó impulzus.” – Tarr Andrea

https://brancskozosseg.hu/muveszet-kultura-szorakozas/kalamajka-dugonics-andras-irodalmi-dijas-szerzo-legujabb-mesekonyve

Sziasztok! Megérkezett a legújabb mesés útikönyvem, ami segíti játékosan megismerni Budapest városát.

Az érdekes, tanulságos és humoros történettel megismerhetik a gyerekek a vörös macskát, aki a Híradóba is bekerült!

A most készülő könyvnek két előzménye is van: a hasonló tematikájú és megjelenésű Jakab, a lúd tatai kalandjai és a Lujza, a füredi hattyú kalandos nyara című mesés útikönyv.

„Gyerekeknek azért ajánlanám a könyvet, mert aranyos, mesés formában tudnak megismerkedni Tatával és így talán jobban megjegyzik, hogy mit láttak, az miről híres. Izgalmasabb így szerintem, mintha csak megnézünk egy várat vagy akármi mást. A szülőknek és nagyszülőknek pedig azért, mert ők is tanulhatnak, kaphatnak olyan ismeretet a városról, még ha tataiak is, amit esetleg eddig még nem tudtak. Ha pedig nem odavalósiak, akkor egy igazán tartalmas, izgalmas családi programot keríthetnek az által, hogy a gyerekekkel közösen, mint egy mesebeli kalandban járhatják körbe a nevezetességeket és így fontossá és minőségivé válhat az együtt töltött idő. Így játszva tanulhat együtt a család. Azért is ajánlom a gyerekes családoknak, mert szerintem fontos az, hogy tudjunk dolgokat a hazai városokról, hisz ez hozzátartozik a kultúránkhoz, főleg, ha valaki ott is él.”

Andrea – moly.hu

„Kozma Ani: Jakab, a lúd tatai kalandjai című könyve után ezúttal Balatonfüredet ismerhetjük meg közelebbről. Csodaszép illusztrációk varázsolják különlegessé ezt az útikönyvet, amely elsősorban gyerekeknek íródott, de felnőttek számára is tartogat meglepetéseket. A Balaton-parti települések közül Balatonfüred az egyik kedvencem, ezért kíváncsi voltam, mit tartogat számomra a könyv. Egészen nosztalgikus élmény volt végigolvasni, mert közben visszaemlékeztem a füredi kirándulásainkra. A kilátót, a barlangot személyesen is felfedeztük. A Bodorka Látogatóközpont is nagyon érdekes, szerintem a gyerekeknek is tetszene. Lujza, a hattyú ellátogat az Anna-bálra is, ahol megismerkedik Sándorral. A könyv bájos kis mese is egyben a két hattyú városnéző útjáról.”

Judit – moly.hu

„Lujza, könnyed olvasmány gyerekeknek és szülőnek egyaránt! Gyönyörű grafikája, magával ragadó, olyan, mintha ott sétálnék én is Füreden. Szó szerint megelevenedik előttem a történet. Kisfiam most olvassa, de örömmel veszem, hogy alig akarja letenni a kezéből, mert annyira tetszik neki és közben mondja, hogy anya itt már voltunk mi is, ahol Lujza hattyú jár illetve járt!”

Edit – moly.hu

“Kalamajka, a kíváncsi kis cica nem véletlen kapta a nevét. Veszi a bátorságot és bemegy a tiltott helyre. Ez adja a szerencséjét, mert e nélkül a döntése nélkül annyi és annyi kalandból maradt volna ki. Bebarangolja az olvasóval Budapest látványosságait. A kis éhenkórásszal különlegesebbnél különlegesebb finomságokat kóstolhatunk meg.”

Bódi Kata

“Magával ragadó, macskás történet, ami érthető mindenki számára. A történetből megtudhatjuk, hogy hogyan gondolkodik egy kiscica, és láthatjuk, hogy mennyire kíváncsi és kalandvágyó.”

Takáts Géza

A mesekönyvekről bővebben az alábbi oldalon olvasható:

https://brancskozosseg.hu/muveszet-kultura-szorakozas/kalamajka-dugonics-andras-irodalmi-dijas-szerzo-legujabb-mesekonyve

Megérkezett a legújabb mesés útikönyvem, ami segíti játékosan megismerni Budapest városát.

Az érdekes, tanulságos és humoros történettel megismerhetik a gyerekek a vörös macskát, aki a Híradóba is bekerült!

Láttad-e már Budapestet, egy macska szemszögéből? Ha nem, most bepótolhatod.

Kalamajka, a kiscica véletlenül kerül a fővárosba, ahol a hihetetlen kíváncsiságágának köszönhetően mindig valami zűrbe keveredik.

Bebarangolja az olvasóval, Budapest látványosságait. Végigjárja a környék nevezetességeit – veled együtt. Bemutatja neked Budapest csodálatos természeti adottságait és épített környezetét.

Nézzétek meg a bemutatását! A Brancsközöség segít a lebonyolításban. Náluk tudjátok előrendelni.

A Kalamajka kiscica mese mindenki számára tartogat meglepetéseket.

Igazán remek szórakozásnak ígérkezik ez a gyerekeknek szánt mesekönyv! 

Tarts velünk te is!

https://brancskozosseg.hu/muveszet-kultura-szorakozas/kalamajka-dugonics-andras-irodalmi-dijas-szerzo-legujabb-mesekonyve

Könyveim beszerezhetők az alábbi oldalon

Sziasztok! Könyveim beszerezhetők az alábbi oldalon: www.varazslatoseleterzes.hu

Írói oldalaim: https://www.facebook.com/kozmaaniwrites

Instagram: www.instagram.com/kozma_ani_writer

Mesekönyveim: Marcipán kutya kalandjai, Eszik, iszik, játszik, alszik – mondókás füzet, Jakab, a lúd tatai kalandjai, Lujza a füredi hattyú kalandos nyara

Családregény: Kezdet és vég

Ha felmerült benned bármilyen kérdés, amire ezen az oldalon nem kaptál választ, akkor írj nekem e-mailt a varazslatoseleterzes@gmail.com címre!

Üdvözlettel,

Kozma Ani

Dugonics András Irodalmi Díj

2022-ben hála nektek, kedves olvasók, a mesék negyedik helyezést érték el. Köszönöm mindenkinek!

Sziasztok! Köszönöm mindenkinek, aki jelölt engem a DUGONICS András Irodalmi Díj – 2021 díjra mese, meseregény kategóriában. Az összesített szavazatok alapján hála nektek, bekerültem a legjobb tíz szerző közé, ráadásul negyedik lettem.

Olvass bele! – Lujza, a füredi hattyú

Lujza, a Tagore sétány mellett

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Lujza nevű hattyú, akinek az otthona Balatonfüred volt. Szeretett ezen a különleges nyaralóhelyen élni. Ideje többségét a Kisfaludy és az Esterházy strandon töltötte. Megtapasztalta az évek alatt, hogy a két strand karaktere teljesen eltérő. Amíg a Kisfaludyról a családias szó jut eszébe, addig az Esterházyról az arisztokratikus fíling kifejezés ugrik be neki. Az itt megforduló kirándulóktól sok mindent megtanult az évek folyamán. Többek között azt, hogy ez a kisváros a Balaton északi partjának “fővárosa”, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. Jelentős vitorláskikötő. Ha valaki ellátogat Balatonfüredre és tesz egy sétát, hamarosan szimpatikussá válik neki a város arculata és hangulata. Lujza általában csak a part közelében szokott úszkálni. Nagyon unatkozott, most valami másra vágyott. Kíváncsi volt, hogy mit érdemes megtekinteni a környéken. Egy gyönyörű júliusi napon a part mellett úszkált, amikor a gyerekek és felnőttek a kacsákat etették. Arra lett figyelmes, hogy az egyik nyaraló csoport éppen arról beszélgetett, hogy az ott tartózkodásuk alatt megnézik a helyi nevezetességeket. Lujza érdeklődését felkeltette a nagy lelkesedéssel emlegetett Jókai-kilátó és a közelében lévő barlang. Azt hallotta, hogy a Balaton-felvidék egyik legszebb kilátójából gyönyörű a panoráma. Az évek alatt hozzászokott már, hogy vele nem sokat foglalkoznak a járókelők. Ennek ellenére nagyot fújt a part mellett álló kislányra, aki éppen kacsákat etetett madáreleséggel. A riadt kislány mindent hátrahagyva rohant az édesanyjához. Lujza észrevette, hogy a tó vizének tetején egy mesés útikönyv úszott, amit kivitt a partra megszárítani. A jó időben hamar meg is száradt. Elkezdte lapozgatni a könyvet, ami annyira megtetszett neki, hogy elhatározta, a könyv alapján felfedezi a várost és annak környékét.

Készen állsz egy varázslatos kirándulásra, ahol Lujza, a füredi hattyú kalauzol el Balatonfüred múltjába és jelenébe?

Gyere, tarts Lujzával!