Sütőtök krémleves

Az ősz egyik közkedvelt étele a sütőtök krémleves.

Sokan szeretik a változatosan ízesíthető, gyönyörű színben pompázó, kicsit édeskés, illatos sütőtök krémlevest. Remekül illik hozzá a szerecsendió és a gyömbér is. Készíthető tejszínnel vagy nélküle, sült tökből is elkészíthető, egyesek szerint így még finomabb lesz.

Ez a finom leves számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így az egészségre is jó hatással van. Van benne például kalcium, cink, mangán, réz, vas és foszfor, valamint gazdag A-, C- és B-vitaminban.

Hozzávalók:

  • 1 db nagy sütőtök
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 20 g vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • Fél liter húsleves alaplé vagy 1 db húsleveskocka
  • Fél liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 késhegynyi gyömbér

Elkészítése:

A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy fazékban. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd sózzuk. Utána rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük a sütőtököt fedő alatt kb. 25 perc alatt.

Ezután összeturmixoljuk, majd beleöntjük a húsalaplét, vagy a húsleves kockát, és hozzáöntjük a tejszínt, gyömbérrel és szerecsendióval beízesítjük, majd a tűzhelyre visszatesszük, és még összeforraljuk. Az elkészült sütőtök krémlevest, pirított tökmaggal, tökmagolajjal, pirított mandulával esetleg friss pirítóssal tálaljuk.

Itt a sütőtökszezon, főzz egy adag tök jó krémlevest!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük