Sárgarépa krémleves

A sárgarépából nagyon ízletes levest lehet készíteni. Itt van az ősz, amikor a napsütést a sokszor borongós, esős, szeles idő váltja és ilyenkor jól esik a testnek, léleknek egy kis leves.

Miért is érdemes ősszel a szokásosnál is többet fogyasztani belőle?

A répa fogyasztása az egyik legjobb béta-karotin forrás az emberi szervezetnek, valamint rengeteg C- és K-vitamin található benne, kálium és élelmi rost. Tartalmaz még foszfort, B6 és E-vitamint, B1 és B2 vitaminokat. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, alig van benne zsír és 0 a koleszterin tartalma.

Érdemes tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, hiszen remek a tápanyag tartalma, mivel a karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

Íme, egy egyszerű recept, amit gyorsan elkészíthetsz és rendkívül ízletes.

Hozzávalók:

  • 5 db közepes nagyságú sárgarépa
  • 1 db közepes hagyma
  • 20 g teavaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • Fél liter húsleves alaplé vagy 1 db húsleveskocka
  • Fél liter víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 késhegynyi gyömbér

Elkészítése:

Megpucoljuk és felszeleteljük a sárgarépát. A vajat megolvasztjuk egy fazékban. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd sózzuk. Utána rátesszük a felkarikázott sárgarépát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük a sárgarépát fedő alatt kb. 25 perc alatt.

Ezután összeturmixoljuk, majd beleöntjük a húsalaplét, vagy a húsleves kockát, és hozzáöntjük a tejszínt, őrölt gyömbérrel és szerecsendióval beízesítjük, majd a tűzhelyre visszatesszük, és még összeforraljuk. Az elkészült sárgarépa krémlevest, pirított mandulával esetleg pirított kenyérkockákkal kínáljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük