Olvass bele a mesébe!

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon túl, volt egy Jakab nevű lúd, akinek két otthona volt. Az egyik Skandinávia, ami egyet jelent a természeti szépségekkel, ahol végtelen nappalok és örök éjszakák világa van. Csodálatos tájak nyúlnak el a földnek ezen a vidékén – erdők, tavak, vulkánok váltják egymást – a látvány pedig mindenkit elkápráztat.

A hosszú, hideg tél miatt, Jakab és családja, azon kívül a ludak apraja-nagyja minden évben útra kelnek. Az úticéljuk Magyarország.

Minden év novemberében ide utaznak, azon belül is Tatára, a vizek városába, ahol a természeti és épített környezet egymásba fonódik. Jakab a testvéreivel, szüleivel, nagyszüleivel és rokonaival szokott útra kelni. Itt ideális nekik az áttelelés. Amikor megérkeznek, utána nem sokkal, november utolsó hétvégéjén egy hatalmas ünneplést tartanak. Igazi télköszöntő fesztivált rendeznek az Öreg-tavon. Nagyon szeretik ezt az országrészt, mert a sok természeti szépség picit emlékezteti őket másik hazájukra is.

Az Öreg-tavon telelő vadludak Skandináviából, Hollandia és Németország érintésével érkeznek. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre. A madárvonulás időszakában, naponta akár 40-50 ezer vízimadár is megpihenhet a tavon.

Egy gyönyörű novemberi napon Jakab már jó ideje úton volt Tatára. Szeretett volna minél hamarabb megérkezni, hogy megcsodálhassa újból a hangulatos várost.

  • Mikor érünk már oda? – kérdezte apukájától Jakab.
  • Nézd, Jakab! Már meg is érkeztünk. Messziről lehet látni a kilátótornyot és a Tatai várat is – felelte Zsigmond.
  • Ez igazán lenyűgöző látvány, így madártávlatból – jegyezte meg Jakab. – Most már elég nagy vagyok, hogy feltérképezzem kicsit a környéket.

Jakab az itt tartózkodása alatt körbenézett a városban, és elkezdte felfedezni, a helyi nevezetességeket. Azt vette észre, hogy Magyarország egyik, ha nem a legszebb városába költözött. Annyira jól érezte magát, hogy készített egy összefoglalót Tatáról és az ideutazó gyerekeknek szeretné bemutatni az ő szemével, merre járt.

Készen állsz egy varázslatos kirándulásra? Gyere, tarts Jakabbal, a lúddal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük