Interjú Gácsi Krisztián illusztrátorral

Gácsi Krisztián készítette a rajzokat a Marcipán kutya kalandjai című mesekönyvhöz. Szerettem vele dolgozni, mert olyan egyedi és kivételes ötletei voltak, hogy nem is volt kérdés, ki a legalkalmasabb Marcipán karakterének megvalósítására. Nagyon sok lelkesítést adott, hogy végig vigyem a tervemet. Rengeteget egyeztettünk, sok mindenben segített. Volt egy elképzelésem, amire ő pár napon belül 20 db kutya mesehős figurát rajzolt. Leszűkítettem négy karakterre, ki legyen Marcipán. Végül egy kedves, vidám karakter lett a befutó.

Készítettem vele egy interjút, hogy elmesélje, ő hogyan élte meg a közös munkát.

Kozma Ani: Illusztrátorként dolgozol, de honnan jött ez az egész, hogyan alakult ki, hogy te valóban ezzel fogsz foglalkozni?

Gácsi Krisztián: Amióta az eszemet tudom mindig is rajzolással szerettem volna foglalkozni. A tanulmányi éveimet is erre szántam, művészeti iskolákban jártam, hogy minél több technikát ellessek. Illusztrátorként már régóta szerettem volna elindulni, azonban a covid első hulláma tette lehetővé, hogy lehetőségem legyen kipróbálni önmagam, szabadúszóként. Nagyon sok szakma hirtelen megállt és az emberekre rászakadt a nagy „szabadidő”, ez a művészeknek tökéletes időszak az alkotásra, elvonulásra és volt idő mindent átgondolni, régi kapukat lezárni és újakat nyitni. Kezdetben animátor szerettem volna lenni, majd játékfejlesztésben dolgozni, később volt szerencsém belekóstolni a video mapping világába is. Minden állomás tudatos volt és mindegyikből sok új dolgot tanultam. Bármilyen területen is dolgoztam éppen, az illusztráció szeretete, a karaktertervezés és vizuális történet mesélés mindig ott volt legbelül és titkon csak azzal szerettem volna foglalkozni. 

Kozma Ani: Beavatnál egy kicsit az alkotói folyamatodba, abba, ahogyan dolgozol? Van-e valami saját, „titkos” bevált módszered az „ihlet” előhívására? Van-e ilyesmire szükséged egyáltalán vagy számodra minden ötlet azonnal jön, és csak finomítani kell a dolgokon?

Gácsi Krisztián: Az évek során számos kihívással, új problémákkal, technikákkkal találkoztam és ezekből tanulva, figyelve a magam viselkedését, reakcióját, idejét sokat tanultam és vannak számámra bevált módszerek, tisztában vagyok vele, hogy mire mennyi időre lesz szükségem és mi az ami segíti a kreatív folyamatot. Kreatívnak lenni nem csettintésre megy és nem lehet azt sem szabályozni, hogy ma 8-16ig leszek kreatív. Vannak ötletek amik azonnal jönnek és olyan erősek és jók, hogy maradnak is végig, máskor napok mire megérik a jó ötlet, vagy egy meglévőt sokadjára is módosítok. Kezdésként jó párszor átolvasom a teljes szöveget, hogy értsem és átlássam az egész történetet, majd egy alapos utánajárás, inspirálódás követi ha szükséges, de sok esetben már a szöveg olvasása közben jönnek a képek fejben és azokat kell csak tisztázni, melyik nézet lesz kedvezőbb, mit? kit? szeretnénk hangsúlyozni. A titok az idő, mindig időt kell adni a jó ötleteknek és lazán, görcsösség mentesen kell hozzáállni, hogy jöjjenek a gondolatok. Természetesen ez nehéz, ha éppen szorít a határidő, de ezért nagyon fontos, hogy az ember jól ismerje önmagát és tudja mire mennyi időre van szüksége.

Kozma Ani: Részt vettél már korábban valamilyen pályázaton?

Gácsi Krisztián: Igen, bár nem vagyok nagy pályázat követő, szerető ember. 2016-ban jelentkeztem egy mesekönyv illusztrációs pályázatra, amit sikeresen megnyertem. A nyereményem az volt, hogy részt vehettem egy óriási nemetközi kiállításon Abu-Dhabiban (Art Fair), ahol bemutatták az egész kiállítást. Óriási élmény volt és nagyon jól eső emlék. Még ugyan ebben az évben, talán ezen felbuzdulva, jelentkeztem egy video mapping pályázatra, ahol a legjobb 10-be bekerülve levetítették a festményemet több ezer ember előtt a bukaresti imapp fényfesztiválon.

Kozma Ani: Van-e valami számodra kedves és esetleg vicces történet, ami egy rajzolt karaktereddel, munkáddal kapcsolatos?

Gácsi Krisztián: Általában mindig van, hiszen a személyes projekteim, karakterereim mindig valami megtörtént eseményen alapszanak. Ezeket nem titkosítom, nem rejtem el a képen, simán közlöm a megosztások során, hogy mi ihlette.

Kozma Ani: Ez az első mesekönyv, amit illusztráltál?

Gácsi Krisztián: Igazából a második, deMagyaroszágon az első. Az elsőt még nyár elején követtem el Dubai-ban.

Kozma Ani: Mennyire volt kihívás Marcipán karakterének életre keltése?

Gácsi Krisztián: Marcipánra ha jól emlékszem 20db verzió készült, ami jól mutatja, hogy keresgéltem rendesen mire meg lett az igazi. J

Kozma Ani: Mit viszel magaddal a mesék mondanivalójából?

Gácsi Krisztián: Az üzenetet. Mindig van üzenete, hangulata, amit az olvasó magával visz az emlékeiben egy-egy könyvből.

Kozma Ani: Melyik mese a kedvenced a 4 közül?

Gácsi Krisztián: Marcipán kirándul!

Kozma Ani: Melyik a kedvenc mese szereplőd?

Gácsi Krisztián: Tomi a bárány

Kozma Ani: Miért ajánlanád a mesekönyvet a gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek?

Gácsi Krisztián: A szerethető és változatos szereplők miatt ajánlanám és a gyerekeknek jó példát mutat a felelőségteljes állattartásra. A történetek frappánsak és jól értelmezhetőek kisgyermekek számára is.

Kozma Ani: Nekem, ami a legjobban tetszett Krisztián rajzaiban, hogy többet mondanak el a mesetörténeteknél. Zseniálisan alkotta meg a szereplők karaktereit, igazi mesehős figurák születtek általa. A borítókép és a szöveg együtt lett megtervezve, egymásra hatnak, erősítik a másik hangulatát. A borító harmonizál a tartalommal. A borítón egyedi betűtípust látunk, a szöveget Gácsi Krisztián tervezte.

Ezúton is nagyon köszönöm Neked a fantasztikus rajzokat. Nagyon várom, hogy újra együtt dolgozhassunk.

Köszönöm szépen a válaszokat! További sok sikert kívánok!

Gácsi Krisztián: Köszönöm szépen az interjút! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük