A színpompás ősz

Újra beköszöntött az ősz. Mindenkinek mást jelent. Valakinek szomorúságot, az elmúlást jelenti, de sokan meglátják benne a szépséget. Nekem soha nem a rossz dolgok jutnak eszembe erről az évszakról. Talán, mert ilyenkor annyira szép színes a táj, hogy megsem fordult soha a fejemben, ez valami rosszal lenne egyenlő?

“Az ősz egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.” /Albert Camus/

Sok embernek hideg futkos a hátán, ha meghallja az ősz szót. Vajon miért lehet ilyen szívtelen ez az évszak? Képes csak úgy elvenni a vidám, boldog nyarat, s helyébe betenni komor, bús, ködös reggeleket. A hideg gyakran olyan hideg, mint a szívünk, mikor bánatosan gondol a nyárra. De bele kell nyugodni, hiszen ez a természet rendje. Az évszakok váltakozása örök. S ha őszinte akarok lenni, azért az őszi napsugár, bár bágyadt már, mégis sokszor megmelengeti a szívemet.

Az ősz sok gyümölcs érésének ideje is. Milyen jó beleharapni egy zamatos, piros almába, ugye? A lédús körte, a szilva, a dió, a birs is a kamrába, majd a konyhába kerül. Birsalmasajtot készíthetünk, ami nagyon finom. A diós sütemények pedig igazán utolérhetetlenek. Itt a szezonja többek között a sütőtöknek. A sült sütőtök egyik nagy kedvencem.

A szőlő szüretelése igazi ünnep sok családban. A nyári nap édessé, ízletessé érleli a fürtöket.

A csemegeszőlőt elfogyasztjuk, a borszőlőből készül a hegy leve, a borivók örömére.

A természet ősszel pihenni készül, megannyi pompás színt öltve magára. Valójában a sok bordós, sárgás, pirosas levelek színessé varázsolják a tájat. Értékeljük a díszes fák és az erdők sokszínűségét. Az ilyen gyönyörű őszi napokokon találjuk meg az apró örömöket.

Ugye milyen sokszínű az őszi évszak?

Kozma Ani

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük