A legtutibb házi lecsó télire

Hozzávalók: (kb. 6 üveghez)

  • 3 kg lecsópaprika
  • 1,5 kg paradicsom
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 0,5 kg friss sertészsír
  • 3 dkg só
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg fűszerpaprika
  • üvegenként 1 késhegynyi nátrium benzonát

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, lecsepegtetjük. A paprikákat karikákra, a paradicsomot cikkekre, a hagymát közepes kockákra vágjuk.

Egy 10 literes lábasba beletesszük a zsírt, felmelegítjük, és a vöröshagymát üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot és 5 perc múlva a paprikát. Amikor egy kicsit összeesett, mehet bele a só, cukor, pirospaprika. Lassú tűzön, időnként kevergetve félkészre főzzük a lecsót. (Ez kb. 25-30 perc).

A tiszta befőttes üvegeket fejjel lefelé forrásban lévő vízbe bele állítjuk, és pár másodperc múlva egy nagyobb tepsibe visszafordítjuk. Az üvegtetőket is beletesszük a forró vízbe és kitesszük egy kis tányérra, edénybe, ahol lecsöpögtetjük. A forró vizet az egymás mellé helyezett üvegekhez, a tepsi aljára öntjük, azért hogy a forró lecsótól ne repedjenek meg az üvegek.

Ezután a tiszta, előmelegített befőttes üvegekbe töltjük, a tetejükre, rászórunk egy pici késhegynyi nátrium benzonátot, és gondosan lezárjuk.

Egy nagyobb kosarat kibélelünk meleg, puha pokróccal, belehelyezzük az üvegeket, gondosan betakargatjuk, azaz száraz dunsztba tesszük, és kb. 2 nap alatt hagyjuk lassan kihűlni!

Másik módszer, hogy egy hűtőtáskába belerakjuk az üvegeket és ott hagyjuk kihűlni.

Ebben a formában kb. 1 évig fogyasztható, után megavasodhat a zsír. Felhasználáskor szedjük le a felső tartósítószeres réteget (1-1,5 cm).

Sokkal ízletesebb, mint a boltban kapható. Készíthetünk belőle, tojásos lecsót, virslis lecsót, kolbászos lecsót, lecsós szűzérmét, tarját.

Pörköltek, gulyások, egytálételek ízesítéséhez is nagyon kiváló, egy kis nyári ízt varázsolhatunk az ételbe!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük