A legtutibb házi lecsó télire

Hozzávalók: (kb. 6 üveghez)

  • 3 kg lecsópaprika
  • 1,5 kg paradicsom
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 0,5 kg friss sertészsír
  • 3 dkg só
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg fűszerpaprika
  • üvegenként 1 késhegynyi nátrium benzonát

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, lecsepegtetjük. A paprikákat karikákra, a paradicsomot cikkekre, a hagymát közepes kockákra vágjuk.

Egy 10 literes lábasba beletesszük a zsírt, felmelegítjük, és a vöröshagymát üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot és 5 perc múlva a paprikát. Amikor egy kicsit összeesett, mehet bele a só, cukor, pirospaprika. Lassú tűzön, időnként kevergetve félkészre főzzük a lecsót. (Ez kb. 25-30 perc).

A tiszta befőttes üvegeket fejjel lefelé forrásban lévő vízbe bele állítjuk, és pár másodperc múlva egy nagyobb tepsibe visszafordítjuk. Az üvegtetőket is beletesszük a forró vízbe és kitesszük egy kis tányérra, edénybe, ahol lecsöpögtetjük. A forró vizet az egymás mellé helyezett üvegekhez, a tepsi aljára öntjük, azért hogy a forró lecsótól ne repedjenek meg az üvegek.

Ezután a tiszta, előmelegített befőttes üvegekbe töltjük, a tetejükre, rászórunk egy pici késhegynyi nátrium benzonátot, és gondosan lezárjuk.

Egy nagyobb kosarat kibélelünk meleg, puha pokróccal, belehelyezzük az üvegeket, gondosan betakargatjuk, azaz száraz dunsztba tesszük, és kb. 2 nap alatt hagyjuk lassan kihűlni!

Másik módszer, hogy egy hűtőtáskába belerakjuk az üvegeket és ott hagyjuk kihűlni.

Ebben a formában kb. 1 évig fogyasztható, után megavasodhat a zsír. Felhasználáskor szedjük le a felső tartósítószeres réteget (1-1,5 cm).

Sokkal ízletesebb, mint a boltban kapható. Készíthetünk belőle, tojásos lecsót, virslis lecsót, kolbászos lecsót, lecsós szűzérmét, tarját.

Pörköltek, gulyások, egytálételek ízesítéséhez is nagyon kiváló, egy kis nyári ízt varázsolhatunk az ételbe!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük