A legjobb palacsinta

Magyarországon a palacsinta folyékony tésztából készített, serpenyőben mindkét oldalán nagyon vékonyra megsütött, tésztája ízesítése szerint édes vagy sós étel.

Tölteléke változatos: cukros kakaópor, lekvár, túró, (mazsolás) túró, fahéjas cukor, mogyorókrém.

A sós palacsintákat darált hússal, gombával, zöldségekkel tölthetjük.

Híres magyar specialitás a hortobágyi húsos palacsinta, valamint a világhírnevet szerzett különlegesség, a Gundel-palacsinta.

A palacsintának ezerféle receptje létezik, ahány ház, annyiféle palacsinta. A palacsinta egy rossz recepten egyszerűen elbukik. Márpedig ha valaki kezdő és először készül palacsintát sütni, és nem akar kockáztatni, akkor szüksége lesz egy tökéletes alap receptre.

Az évek alatt többféle receptet kipróbáltam, szerintem ez a legtutibb palacsinta tészta.

HOZZÁVALÓK

  • 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál) = 2 dkg)
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 1 csipet só
  • 3/4 dl olaj (+ a sütéshez)

ELKÉSZÍTÉSE

  • Felütjük a tojásokat egy keverő tálba, kicsit felverjük, majd hozzáadjuk a csipet sót, lisztet.
  • Apránként hígítjuk a tejjel és a szódával.
  • Az olajat is hozzáadjuk.
  • A palacsintatészta hozzávalóit összekeverjük, majd pár percig pihentetjük.
  • Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk (a következő palancsintáknál erre már nincs szükség, elegendő, ami kisül a tésztából).
  • Az összekevert palacsintatésztát merőkanállal a forró olajozott serpenyőbe annyi tésztát öntünk, hogy ne legyen túl vastag a palacsinta.
  • Pár másodperc alatt a még folyékony tésztát a serpenyőben finom „csuklókörzéssel” mozgatva egyenletesen szétfolyatjuk.
  • Amikor az alsó oldala megsült (ekkor, ha kellően vékony, a tészta széle kezd elválni a serpenyőtől), megfordítjuk.
  • Ügyesebbek ezt külön konyhai eszköz nélkül, dobással is megtehetik. Amikor mindkét oldala megsült, egy tálra emeljük vagy csúsztatjuk.
  • A palacsintákat egyenként kisütjük, majd ízlés szerinti töltelékkel kínáljuk.

A hagyományos palacsinta akkor finom, ha nem gumiszerű, de nincs is kiszáradva. Annak ellenére, hogy egyszerű fontosak az arányok, úgyhogy figyeljünk oda rá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük