A legegyszerűbb muffin

A rendkívül egyszerű és finom édességet az egész világon ismerik, szeretik, ami általában kelt vagy piskótatésztából készült sütemény.

Kétféle muffin létezik: az angol muffin és az amerikai muffin. Az eredeti muffint és a cukormázas cupcaket ma már egyaránt muffinnak hívjuk, mégis meg lehet őket különböztetni. A két recept keveréke az, amit mi ma muffinként ismerünk.

A muffinok már a 10. században is nagyon népszerűek voltak angol területeken, elsősorban Wales-ben.

Az amerikai muffint ma már leginkább cupcake-nek hívják, aminek a változatai egészen másak, mint az angol muffinok. Csak liszt, tojás, vaj és cukor kellett hozzá, a felszínük lapos így különböző cukor-és csokoládémázzal lehet díszíteni, sok helyen pedig habot tesznek rájuk.

Kettő történet létezik, hogy honnan jött a muffin név: az első szerint a sütiket eredetileg csészében (cup) sütötték, a második szerint a hozzávalókat mérték ki csészével. A speciális muffin sütőformák a 20. században terjedtek el.

Az alap muffin tehát pillanatok alatt elkészül, de készíthetünk a tetejére mindenféle csoda krémes díszítést is, amitől még sokkal lelkesebben kapkodnak utána. De anélkül, vagy sima cukormázzal is népszerű lesz a muffin.

Napjainkban nagyon sok féle hozzávalóból számtalan változatos ízű, stílusú cupcake készülhet. Tehetsz bele bármit, ízesítheted kedvedre. A muffint különlegessé tehetik a bele sütött gyümölcsök, vagy zöldségek (például sárgarépa, sütőtök), vagy akár fűszerek, mint a fahéj, mandula, citrom, vagy csokoládédarabok.

Szórhatsz bele

  • holland kakaóport
  • fahéjat
  • apróra vágott csokidarabokat
  • aszalt gyümölcsöt
  • diót, mogyorót, mandulát
  • mákot
  • levendulavirágot

Muffin alaprecept 12 darabhoz

Hozzávalók

  • 2 bögre finomliszt
  • 1 bögre cukor 
  • 250 ml tej 
  • 125 ml napraforgó olaj 
  • 1 db tojás 
  • 1 csomag sütőpor 

Elkészítése

  1. A lisztet a sütőporral elvegyítjük.
  2. A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a cukrot, valamint a tejet és az olajat is. 
  3. Végül az egészet elkeverjük.
  4. A muffinformákat kivajazzuk vagy muffinpapírral ki béleljük.
  5. A masszát a formákba öntjük és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük